Kaiserschmarrn,

PRZEPIS: Cesarski racuch - Kaiserschmarrn

22.3.12 Anonimowy 0 Comments


 © Österreich Werbung

Kaiserschmarren



Składniki:1/8 litra mleka
1 łyżka stołowa kwaśnej śmietany
4-5 jaj
60g cukru
1/8 kg mąki
sól
rodzynki (namoczone w rumie)
masło
cukier puder

Przygotowanie:

Wymieszać mleko, śmietanę, żółtka, cukier i mąkę. Dodać szczyptę soli i rodzynki. Białka ubić na pianę. Delikatnie dodać pianę do ciasta, tak aby uzyskać puszystą konsystencję. Na patelni rozgrzać masło, wylać ciasto, zarumienić, przełożyć na drugą stronę. Po usmażeniu odczekać ok. minutę. Racuch rozdrobić widelcem i podsmażać jeszcze przez ok. 2 minuty na patelni. Podawać od razu z cukrem pudrem i konfiturą śliwkową.



źródło austria.info

 

0 komentarze: