wszystko

Kulinarna podroż do Wietnamu, czyli sajgonki z farszem warzywnym

1.2.12 Anonimowy 0 Comments

zdrową i bardzo lubianą na całym świecie kuchnię azjatycką.





Kuchnia azjatycka we własnym domu

Sajgonki - znane w wielu krajach pod nazwą Spring Rolls, w oryginale Nem – to charakterystyczne wietnamskie danie. Potrawa, przyrządzana z jadalnego papieru ryżowego lub ciasta pszennego, nadziewana farszem, a następnie smażona na głębokim tłuszczu, podbiła serca smakoszy na całym świecie. W domowych warunkach jej czasochłonne przygotowanie nie należy do najłatwiejszych. Rozkoszowanie się smakiem sajgonek w restauracjach to, z kolei przywilej zarezerwowany dla nielicznych. Jeśli cenimy sobie oszczędność czasu i pieniędzy, połączone w najwyższą jakością wyrobu, Sajgonki firmy Aves będą stanowiły idealne rozwiązanie. Jako mrożone danie garmażeryjne, Sajgonki są gotowe do spożycia zaraz po podgrzaniu. Po wyjęciu z zamrażarki produkt należy smażyć na rozgrzanej patelni, na głębokim oleju lub we frytkownicy, w temperaturze 190 stopni przez 5 minut. Sajgonki najlepiej smakują po obróbce na głębokim tłuszczu, jednak dbającym o linię firma Aves proponuje również wersję dietetyczną.
Po wyjęciu z opakowania Sajgonki możemy wyłożyć bowiem na formę do pieczenia i umieścić
w rozgrzanym piekarniku. W piekarniku konwekcyjnym czas przygotowania to ok. 20 – 25 min
w temp. 200 °C, w piekarniku z termoobiegiem z kolei, ok. 16 min w temp. 225 °C.

Sajgonki – smak orientu


Potrawy kuchni wietnamskiej łączą w sobie smaki kuchni chińskiej, francuskiej oraz tajskiej. Przyrządzane w woku i spożywane pałeczkami, bazują przede wszystkim na warzywach i przyprawach. Farsz do sajgonek przyrządza się na rozmaite sposoby, a najbardziej popularny opiera swoją recepturę na warzywach i wieprzowinie.  Na 225 g opakowanie Sajgonek firmy Aves składają się cztery sztuki 50 gramowych Sajgonek przygotowanych z najlepszej jakości surowców plus 25 gramowy sos słodko – kwaśny. Farsz, który stanowi smakowite połączenie kapusty (70 %), marchwi (10%), cebuli (3 %) oraz wieprzowiny (8 %), oleju słonecznikowego, wody oraz przypraw przypadnie do gustu zwolennikom wersji bogatej w warzywa. W sajgonkach bowiem mięso ma być jedynie dodatkiem, nie zaś podstawą dania.


Sajgonki smakują najlepiej w połączeniu z uwielbianym przez Azjatów sosem słodko – kwaśnym. Dlatego do 220 g opakowania, dołożono w gratisie 25 g sos, który może posłużyć do maczania jako dip lub polania dania.

Specjał kuchni wietnamskiej pozwoli nie tylko zaspokoić głód, ale również ciekawość poznawania gastronomicznych zwyczajów innych narodowości.


Fot. Aves

0 comments: