Fish 'n' chips,

PRZEPIS: Fish and chips

24.1.12 Anonimowy 0 Comments

Dziś ryba z frytkami zaliczana jest na Wyspach Brytyjskich do dań tradycyjnych.  Jada się ją w barach serwujących dania na wynos i w  najlepszych brytyjskich restauracjach.

W tym daniu ważne jest wszystko: jakość ziemniaków, z których zrobione są frytki, panierka otaczająca rybę i dodatki, zwykle puree z groszku. My skupimy się na rybie i panierce.

Fish and chips


Składniki



  • 1 kg filetów z białej ryby (mintaj, dorsz)

  • 25 dag mąki

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • sól

  • 15 ml gazowanej wody mineralnej

  • 200 ml mleka

  • 1 jajko

  • 2 łyżki octu

  • olej do głębokiego smażenia


 

Wykonanie


Połączy mąkę proszek do pieczenia i sól. Do suchych składników dodaj wodę z mlekiem, jajko i ocet. Wszystko dokładnie mieszaj tak długo, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Odstaw na 10 minut do napęcznienia.Po tym czasie możesz panierować filety ryby i smażyć je na głębokim tłuszczu.

Serwuj z frytkami, puree z zielonego groszku i sosem tatarskim i cytryną.

 

0 komentarze: