Hiszpania,

PRZEPIS: Paella

2.11.11 Anonimowy 0 Comments

Podróże to smaki miejsc które odwiedziliśmy. Smaki te możemy odkrywać również w domowym zaciszu. Dziś klasyczne danie ludowej kuchni hiszpańskiej.W różnych regionach Hiszpanii przyrządza się tę potrawę inaczej. Paella, co znaczy „patelnia”.


Składniki




  • kg kurczaka

  • 300 g schabu wieprzowego bez kości

  • 400 g niełuskanego ryżu

  • szklanka oliwy z oliwek

  • 300 g kalmarów np. mrożonych

  • 8 dużych krewetek

  • 15 małży

  • 1 kg mrożonego zielonego groszku

  • 1/2 litra pulpy pomidorowej lub przecieru

  • 1 duża papryka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku


  • 1 łyżeczka szafranu w proszku

  • sól, pieprz, ostra papryka.


Wykonanie


Kurczaka podziel na 12 części, a schab pokrój w kostkę. Włóż mięso do garnka, wlej 1/3 szklanki oliwy i duś na małym ogniu, tak, aby się nie przyrumieniło. Przypraw solą i pieprzem.


Do dużego woka lub patelni wlej pozostałą oliwę, rozgrzej do wrzenia i wrzuć na nią kalmary oraz pociętą w paski paprykę. Po odparowaniu wody dorzuć ryż, posiekaną cebulę, czosnek i krewetki (bez głów).


Całość mieszaj, aż ryż nabierze mlecznej barwy. Wtedy dodaj pulpę pomidorową, mrożony groszek oraz mięso wraz z sosem, jaki powstał podczas jego duszenia. Przypraw solą, pieprzem, dodaj odrobinę ostrej papryki oraz szafran. Dokładnie wymieszaj i doprowadź całość do wrzenia.


Dołóż małże, zmniejsz ogień i pozostaw pod przykryciem przez 20 minut, aż ryż wchłonie cały sos, a małże rozchylą skorupki.


fot. pojechanewakacje.pl

0 komentarze: