Dynia,

PRZEPIS: Zupa krem z dyni

25.10.11 Anonimowy 0 Comments

Dynia to prawdziwy jesienny skarb. Zawiera wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, wiele witamin. Jest przy tym niskokaloryczna. Najpopularniejsza jest w USA.

Dynię kocha się przede wszystkim w USA. Tam od początku października można spotkać ją dosłownie wszędzie: w sklepach, na farmach, w domach, koło domów, w biurach, samochodach i oczywiście w kuchni. Amerykanie znają setki przepisów na dania z dyni. My dzisiaj serwujemy prostą zupę krem. Smacznego!

Zupa krem


Składniki




  • 1 kg dyni

  • 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)

  • 1 cebula, marchewka

  • łyżeczka oleju

  • przyprawy sól, pieprz, kurkuma, kolendra, chili


 

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie


Dynię obrać ze skóry, oczyścić z nasion. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, wlać olej. Całość podsmażyć i po chwili dodać dynię. Dusić do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Gdy miąższ będzie chłodny, zmiksować i zalać bulionem. Ponownie zagotować. Rozlać na talerze. Smacznego!


Fot. pojechanewakacje.pl


 

0 komentarze: