Gulyásleves,

PRZEPIS: Zupa gulaszowa

15.10.11 MM 0 Comments

To bez wątpienia jedno z tradycyjnych dań kuchni węgierskiej. Znajdziemy ją w karcie niemal każdej restauracji czy oberży na Węgrzech.  Często podaje się ją w małych metalowych kociołkach.Zupa gulaszowa jest pikantna i rozgrzewająca, a do tego smaczna. Duża ilość pływającego w niej mięsa sprawia, że danie jest bardzo sycące. I choć wielu kuchennych sceptyków jest zdania, że zupa gulaszowa przygotowana w warunkach polskich i na bazie polskich składników nigdy nie dorówna smakiem oryginałowi, warto próbować.

Zupa gulaszowa - Gulyásleves


Składniki

  • 400 g mięsa wołowego, ew. wieprzowego

  • 3 szklanki bulionu

  • 50 g smalcu, ew.masła

  • warzywa: marchew, seler, pietruszka

  • 2 ząbki czosnku

  • dwie, trzy cebule

  • 20 g mielonej ostrej papryki

  • 500 g ziemniaków

  • 140 g zielonej papryki

  • 80 g świeżych pomidorów

  • przyprawy: pieprz, sól


 

 

Wykonanie

Mięso kroimy na niewielkie kwadraty. Na tłuszczu smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy cebula zmięknie, dodajemy mięso, mieloną paprykę i przyprawy. Najpierw obsmażamy, a potem dusimy na wolnym ogniu podlewając bulionem. Dodajemy pokrojone warzywa. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojone na większe cząstki ziemniaki, pokrojoną w paski zieloną paprykę i rozdrobnione pomidory. Gotujemy jeszcze na wolnym ogniu kilka minut. Ilość i gęstość zupy można regulować dolewając wody. Smacznego!

Fot. Marta Legieć

0 komentarze: