Portugalia,

PRZEPIS: Zielony rosół z Portugalii

18.7.11 Anonimowy 0 Comments

Najpopularniejszy jest na północy kraju, w Minho, Trás-os-Montes i Beirze, choć zielony rosół w Portugalii pojawia się wszędzie. Serwuje się go w restauracjach, barach i w kafejkach. Często podaje się go przed daniem głównym. Często zupa podawana jest z chlebem kukurydzianym (broa de milho).

Caldo verde


(Zielony rosół)


Składniki


(dla 10 os.)




  • 2 l. wody

  • 450 gr ziemniaków

  • 500 gr kapusty „portugalskiej”

  • 1 łyżka stołowa soli

  • 2,5 ml oliwy z oliwek


Wykonanie:


Zagotować wodę, osolić i dodać obrane i pokrojone ziemniaki. Po ugotowaniu przetrzeć ziemniaki i z powrotem dodać do tej samej wody razem z drobno poszatkowaną kapustą i oliwą. Na koniec dodać kilka plasterków wędzonej kiełbasy.




Czytaj też


PRZEPIS: Cataplana z Ryb i Owoców Morza


PRZEPIS: Bacalhau zapiekany w śmietanie

0 komentarze: