Cataplana,

PRZEPIS: Cataplana z Ryb i Owoców Morza

7.7.11 Anonimowy 0 Comments

Cataplana to portugalska potrawa i zarazem nazwa metalowego naczynia, w którym jest przygotowywana. Cataplana może zawierać tylko ryby i owoce morza bądź łączyć je z kawałkami mięsa czy kiełbasy. Cataplana z Ryb i Owoców Morza.

wg przepisu Restauracji Pateo Velho z Hotelu Tivoli Lagos

Składniki dla 1 osoby:




  • 600 gr ryby morskiej bez ości

  • 200 gr krewetek

  • 120 gr przegrzebków

  • 2 duże małże

  • 450 gr pomidorów

  • 200gr zielonej papryki

  • 250 gr cebuli

  • 50 ml oliwy z oliwek

  • 50 ml białego wina

  • 1 łyżka stołowa Brandy

  • 350 gr ziemniaków w talarkach

  • 3 ząbki czosnku

  • pęczek kolendry

  • sól i pieprz


Wykonanie:


Pokroić drobno pomidory, paprykę i cebulę, zeszklić na oliwie z czosnkiem i połową białego wina. Przełożyć na dno cataplana, a na to ziemniaki, rybę, owoce morza, resztę białego wina, brandy i kolendrę. Zamknąć cataplana i dusić ok. 15 minut na średnim ogniu.


Fot. Marta Legieć


 

0 komentarze: